Parties, weddings, Bar Mizvahs - Catering - A.M Shapira Ltd |
אחד המוטיבים החוזרים האהובים עליי באוסף הוא דמות השף
השף מופיע על מפיות של מסעדות, מזללות, מגדניות וכל מקום שמוכר משהו שאפשר לנעוץ בו את השיניים
הוא תמיד חובש את סימן ההיכר שלו - המצנפת, ולפעמים אפשר לתפוס אותו גם בחלוק ומטפחת קשורה לצוואר כשהוא אוחז במגש עמוס כל טוב או עוגת קוגלהופף אם מדובר בקונדיטוריה
הוא תמיד חובש את סימן ההיכר שלו - המצנפת, ולפעמים אפשר לתפוס אותו גם בחלוק ומטפחת קשורה לצוואר כשהוא אוחז במגש עמוס כל טוב או עוגת קוגלהופף אם מדובר בקונדיטוריה
הוא לעתים מופיע כדמותג של ממש (חלק מהלוגו עצמו) ולעתים כאיור נפרד בפני עצמו
הוא לרוב בעל הבעה מזמינה, חביבה וידידותית של חבר שבא לפנק אתכם באקסטרא חריף אבל לפעמים הוא יכול להיות חמוץ וקפוץ בעל ארשת חשיבות עצמית שאמורה להרחיק את האספסוף
השף מופיע כחותמת האיכות של המקום. מבט חטוף בשף יבהיר לנו איפה אם אנחנו במקום עממי או יוקרתי. אם נוציא פה כמה גרושים או כמה לירות
Pizeria Harel |
כמובן שמקומות עממיים רבים (כשחלקם מחורבנים למדי) ניסו לשדרג את תדמיתם והשתמשו בדימוי השף כערובה לרמה גבוהה, מה שהפך את השף לסימן די בטוח שאתה הולך לקבל בצלחת בדיוק את מה שאתה חושב
Bon Appetit |
One of my favorite motives in the collection is the character of the Chef.
You can find the chef on napkins coming from restaurants, diners, bakeries and basically everywhere that sells something to bite.
The chef always wears his identifying mark - the cap.
Sometimes you can find him also wearing a little tied kerchief to his neck and a robe while holding a tray full of goods or Kugelhupf cake in case he's a confectioner.
Patisserie Sweet bar - Maccabi Jaffa - Thank you and goodbye |
He usually looks like a welcoming and friendly dude that will take care of your hunger, but sometimes he can look like a snotty type that might not serve every person. a glance at the chef will let you know if you're entering an exclusive or a low priced place.
The chef is there as the seal of quality for a place. He's there to make you feel you're in good hands of a "real" chef!
Restaurant, Cafe, Patisserie - Israel - Kosher |
Of course many popular low priced places (some are pretty crappy too) adopted the chef as a quick and easy way to upgrade their image. A move which led to fact that when you see a chef character on a food place logo, you're gonna get what you deserve..
The spaghetti chef is too awesome !
ReplyDelete